Terug naar overzicht

ma 25 mei

Felix College N°4

Aanvang
17:30
Normale prijs
€25
CJP/student/stadspas-prijs
€20

Genderverschillen in de gezondheidszorg

Inclusief daghap en drank

Coronavirus-update

Programma geannuleerd!

Wegens de dreiging van het coronavirus en de maatregelen vanuit de overheid zijn alle events bij Felix Meritis die tot en met 1 juni zouden plaatsvinden afgelast.

Helaas betekent dit dat Felix College N°4 is afgelast.

Gezien de uitzonderlijke situatie en drukte zijn wij pas in een later stadium in staat te informeren over de afwikkeling rond reeds gekochte kaarten. Vanzelfsprekend komen wij hier zo snel mogelijk op terug.

Hoe gelijkwaardig is de gezondheidszorg wat gender, sekse en herkomst betreft? En hoe kan het beter?

Op alle vlakken van ons leven komen we in aanraking met een veranderend beeld wat betreft gender, sekse en herkomst. Maar hoe zit dat precies in de gezondheidszorg?

Samen met oud-hoogleraar Janneke van Mens-Verhulst kijken we naar de toekomst van gelijke behandeling in de gezondheidszorg. Hoe reflecteert onze nieuwe blik op gender, sekse en herkomst zich in deze sector? En lukt het om daar intersectioneel mee om te gaan?

De gezondheidszorg is in onderzoek en bestuur altijd uitgegaan van een universeel mensbeeld. Maar langzaamaan wordt het duidelijk dat dit mensbeeld toch wel erg hard op een mannelijke, witte leest geschoeid is. Hoezo, universeel? Nog erger: niet alle medicijnen en zorgmethodes werken hetzelfde voor iedereen. Aandacht voor de verschillen kan hierbij letterlijk levens redden. Of omgekeerd kan géén aandacht voor deze verschillen levens kosten, of in ieder geval kwaliteit van leven.

In dit college ontdekken we hoe sekse-, gender-, herkomst- maar ook leeftijdsverschillen van groot belang zijn in de gezondheidszorg en de bestuurslagen daaromheen. Janneke van Mens-Verhulst toont ons hoe het kan dat deze verschillen zo lang over het hoofd zijn gezien. Van Mens-Verhulst gaat in op zowel het belang van het onderkennen van dergelijke verschillen als hoe we naar deze verschillen kunnen kijken zonder ze centraal te stellen. Onderbouwd met praktische voorbeelden pleit ze voor een intersectionele aanpak in de gezondheidszorg.


Over Felix College

Slimmer worden terwijl je eet: dat kan tijdens ons tweewekelijks Felix College. Na een aanschuifdiner, met z’n allen aan één lange tafel, word je verrast door een boeiende spreker uit de literatuur, wetenschap, kunst, politiek, sport, religie of journalistiek. Een fascinerende ontdekking, een misvatting over hun vakgebied, een heimelijke hobby, of hun ongezouten mening over een publieke zaak.

Het college duurt een half uur, daarna kun je napraten met elkaar en de spreker. Na negentig minuten sta je weer buiten, zowel geestelijk als lichamelijk gevoed.

Spreker

Prof. dr. J. van Mens-Verhulst

Oud-hoogleraar Janneke van Mens-Verhulst is een pionier in dit veld en was één van de eersten die dit systematische vooroordeel opmerkte en bespreekbaar maakte binnen de Nederlandse academische wereld. Van 1995 tot 2006 was ze bijzonder hoogleraar “Theorie en praktijk van de Vrouwengezondheidszorg” aan de Universiteit voor Humanistiek. Als zodanig participeerde ze ook in de Nederlandse Onderzoeksschool Vrouwenstudies en was ze bestuurslid van de Dutch Foundation for Women and Health Research. Vanaf het begin (2013) maakt ze deel uit van de Alliantie “gender en gezondheid”, het samenwerkingsverband tussen verschillende medische en psychologische experts, wetenschappers, het bedrijfsleven, kennisinstituten en vertegenwoordigers van de overheid. Tegenwoordig is ze lid van de Programmacommissie Gender & Gezondheid van ZonMw. Zie ook vanmens.info/verhulst.


Komende edities van de Felix Colleges: