Terug naar overzicht

ma 31 okt

AI for Good #2: inclusiviteit & veiligheid

Zaal open
19:00
Aanvang
20:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Hoe kan AI de wereld verbeteren?

Een toekomst met artificiële intelligentie lijkt onvermijdelijk. AI heeft de potentie om bij te dragen aan het oplossen van urgente problemen als klimaat, onderwijs en zorg. Maar elke technologie kent risico’s en gevaren en kan misbruikt worden. Hoe gebruiken we AI for good? Op 31 oktober aflevering 2: inclusiviteit & veiligheid.

AI wordt op grote schaal ingezet door bedrijven en overheden. Bijvoorbeeld om mensen aan te nemen, verkeersstromen te reguleren of spam uit je inbox te filteren. Handig! Maar het kan ook goed mis gaan: denk aan het toeslagenschandaal, discriminerende algoritmes en dodelijke ongelukken met zelfsturende voertuigen.

Vanavond bespreken we wat er al gebeurt en vooral hoe het (nog) beter kan. Hoe voorkomen we dat AI wordt gebruikt voor manipulatie, buitensluiting en social scoring? Wat is een eerlijk systeem om nieuwe werknemers te werven? Kunnen onderzoekers hun eigen dataset de-biasen? En welke risico’s kent AI voor jou? Iedereen heeft te maken met AI, dus waar moeten we op letten?

AI FOR GOOD

In dit tweeluik presenteren creatieve makers en ondernemers die met AI werken hun eigen werk, best practices en nemen ze ons mee in de actualiteit van kunstmatige intelligentie. Wat kunnen wij, en zij als makers, van de inzichten van wetenschappers leren? En van de methodes van kunstenaars? Hoe worden de mogelijkheden van AI zinvol en verantwoord ingezet?

Beleef AI-kunst en leer wat de-biasen ­en Machine Learning-modellen zijn. Hoor wat we wél aan Big Tech hebben en voor welke dystopische scenario’s je echt niet bang hoeft te zijn. Maak samen met denkers en doeners AI-plannen voor een mooiere toekomst.

Dit programma is onderdeel van een tweeluik. De eerste editie vond plaats op 23 september AI for Good #1: media & kunst. Je hoeft niet aanwezig te zijn geweest bij de eerste om de tweede te kunnen volgen.

Gasten:

Laurens Vreekamp (moderator) is oprichter van Future Journalism Today en schrijver van het boek The Art of AI.

David Graus werkt als lead data scientist bij Randstad Groep Nederland, waar hij onder meer AI inzet voor het samenbrengen van werk en werkzoekenden. Daarnaast is hij bestuurslid van SETUP, het platform voor een technologie-kritische samenleving. David is gepromoveerd in zoekmachinetechnologie aan de Universiteit van Amsterdam in 2017, waar hij onderzoek deed naar computationele methoden voor geautomatiseerde verwerking van grootschalige tekstuele digitale sporen. Hij is een pleitbezorger voor het bewust en bedachtzaam ontwerpen en bouwen van AI systemen die positieve impact kunnen maken.

Oumaima Hajri is docent-onderzoeker bij de Hogeschool Rotterdam en richt zich in haar werk op het snijvlak van kunstmatige intelligentie, ethiek en samenleving. Voor het project Designing Responsible AI Media Applications onderzoekt zij in samenwerking met de NPO, VPRO, RTL en Beeld & Geluid hoe kunstmatige intelligentie op een verantwoorde manier toegepast kan worden. Ook houdt zij zich bezig met regelgeving rondom kunstmatige intelligentie (zoals de AI Act), in het bijzonder hoe ethische richtlijnen een belangrijke bijdrage kunnen leveren in het vertalen van strategische interventies naar de praktijk.

Aaron Mirck begon zijn carrière als journalist bij The Post Online, waarna hij de overstap maakte naar PR. Hij was betrokken bij overheidscampagnes zoals NIX18 en de Donorweek en sinds 2014 werkt hij met/voor tech-startups, zoals dating-app Inner Circle en Spotify-uitdager Deezer. Ook was hij mede-oprichter en CEO van Presscloud, een startup die publiciteit ook bereikbaar wilde maken voor minder grote bedrijven. Sinds 2007 publiceert en performt Mirck onregelmatig poëzie en proza, van podia op festivals tot literaire tijdschriften. In 2021 kwam zijn debuutbundel uit; Dit Algoritme Deugt Niet.

Dasha Simons is managing consultant bij IBM gespecialiseerd in AI en ethiek. In 2019 studeerde ze af als best graduate in Industrieel Ontwerp aan de TU Delft op het onderwerp “Design for Fairness in AI”. Sindsdien gebruikt ze haar creativiteit en menselijk perspectief om AI betrouwbaarder te ontwerpen. In haar werk heeft ze onder andere de initiatie van de wereldwijde ‘Trustworthy CoE’ bij IBM begeleid, trainingen op dit vlak ontwikkeld, en adviseert ze bedrijfsleven en overheden over het creëren van uitlegbare en eerlijkere artificiële intelligentie.