Buy ticket

Terug naar overzicht

vr 23 sep

AI for Good #1: media & cultuur

Zaal open
19:00
Aanvang
20:00
Standaard prijs
Prijs inclusief korting

op zoek naar de waarde(n) van kunstmatige intelligentie

Hoe kan AI de wereld verbeteren? Een toekomst met artificiële intelligentie lijkt onvermijdelijk. AI heeft de potentie om bij te dragen aan het oplossen van urgente problemen als klimaat, onderwijs en zorg. Maar elke technologie kent risico’s en gevaren en kan misbruikt worden. Hoe gebruiken we AI for good?

In deze serie presenteren creatieve makers en ondernemers die met AI werken hun eigen werk, best practices en nemen ze ons mee in de actualiteit van kunstmatige intelligentie. Wat kunnen wij, en zij als makers, van de inzichten van wetenschappers leren? En van de methodes van kunstenaars? Hoe worden de mogelijkheden van AI zinvol en verantwoord ingezet?

Beleef AI-kunst en leer wat de-biasen ­en Machine Learning-modellen zijn. Hoor wat we wél aan Big Tech hebben en voor welke dystopische scenario’s je echt niet bang hoeft te zijn. Kom ook en maak samen met denkers en doeners AI-plannen voor een mooiere toekomst.

AI transformeert de manier waarop nieuws en kunst gemaakt en geconsumeerd wordt.

AI is in staat enorme hoeveelheden informatie te analyseren, wat onmogelijk is voor een mens. Bijvoorbeeld duizenden tweets aan vrouwelijke politici voor een onderzoek naar online seksisme of miljoenen satellietbeelden van de hele planeet om de schaal en spreiding van illegale mijnbouw in kaart te brengen. AI kan online trends voorspellen – maar daardoor misschien ook manipuleren, of zelfs starten?

AI kan immers, met al die datasets als input, ook zelf creëren. AI maakt muziek, video’s en andere kunst en schrijft op basis van een titel en tussenkopjes hele artikelen. De eerste AI-romans en dichtbundels zijn al verschenen, en zijn niet te onderscheiden van een menselijke auteur. En die hondenoren of kattenstem of ander special effect op je favoriete social mediaplatform? AI.

Vanavond spreken we drie ontwikkelaars over hun werkpraktijk, best practices en uitdagingen. Hoe gebruiken zij AI for good en wat zijn hun dilemma’s? 

Lees hier meer over AI for Good #2: inclusiviteit & veiligheid of bezoek beide programma’s uit dit tweeluik en koop een passe-partout

Gasten:

Janne Spijkervet is Research Scientist bij TikTok. Ze woont in Londen, werkte mee aan de Nederlandse inzending voor het AI Songfestival en is onderdeel van het Creative AI Lab van het Chinese bedrijf ByteDance (het moederbedrijf van TikTok). Als lid van het SAMI-team, dat staat voor speech, audio & music intelligence, onderzoekt en bouwt Janne creatieve toepassingen van AI en machine learning voor spraak, geluid en muziek. Uit interview in The Art of AI: “Het grappige van AI is dat het eigenlijk is geprogrammeerd om dingen te doen die niet toevallig zijn. Wat ik bij muziek merk: het interessante is altijd de uitzondering. Nieuwigheid prikkelt ons als mens, iets dat we niet konden voorspellen.”

Nadia Piet is ontwerper en onderzoeker met een focus op AI/ML (machine learning), data, tech, (digitale) cultuur en creativiteit. Nadia haalde een MA in Data-Driven Design, is de oprichter van AIxDesign en hoofd creatieve technologie bij DEPT Agency. Ze initieert of werkt als freelancer mee aan onderzoeksprojecten die experimenteren met AI-beeldvorming en andere speelse technologie en wil met haar werk het ontwerp en onze relatie en interactie met technologie bevragen.

Casper Schipper is als ontwerper en ‘creative technologist’ geïnteresseerd in de manier waarop AI onze manier van leven in toenemende mate beïnvloedt. Zo onderzoekt hij met beeldend kunstenaar Daniela Schwabe of AI onze herinneringen kan uitbreiden of veranderen en met zijn studenten hoe je als maker creatief kunt sparren met en je kunt laten inspireren door AI. Casper studeerde Graphic Design aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst en Media Technology aan de Universiteit Leiden. Hij was mede-oprichter van ontwerpbureau Perceptor en kunstplatform Patty Morgan. Op dit moment runt hij samen met Robin Smits en Bram Bogaerts studio Superposition, die zich specialiseert in het vertellen van verhalen door middel van design, technologie en code. Daarnaast doceert hij het vak Design with Machines bij de opleiding Design Art Technology aan de ArtEZ Academie voor Art & Design in Arnhem.

Laurens Vreekamp (moderator) is oprichter van Future Journalism Today en schrijver van het boek The Art of AI.

Stap in de installatie van Studio VRij waar deelnemers gezamenlijk hun VR-ervaring vormgeven door op elkaar te reageren.