Programmamaker / Redacteur / Creatieve Communicatie

Volgend jaar gaat Felix Meritis weer open en dat betekent veel nieuwe programma's maken en promoten. Daarom staan er veel uitdagende vacatures en stages online. Kijk hier www.amerpodia.nl/vacatures.

Hoe kijken we naar dieren?

Relatietherapie voor mens en dierBeren zouden zijn aaibaar en vaderlijk zijn als Balou de beer, vossen sluw als Mr. Fox en haaien hebben sinds Jaws decennialang de reputatie gehad van moordlustige mensenhaters. Waar komt toch onze drang vandaan om (andere!) dieren te vermenselijken? Wat betekent de manier waarop wij hen verbeelden in boeken en films voor onze omgang met dieren in de echte wereld? We starten de avond met een unieke rondleiding vol biografische anekdotes over de dieren in ARTIS. Aangekomen in de klassieke ARTIS-Collegezaal laat Animal Studies-wetenschapper Maarten Reesink (Universiteit van Amsterdam) je met andere ogen kijken naar onze omgang met dieren aan de hand van fragmenten uit Disneyfilms, natuurdocumentaires en uiteraard kattenfilmpjes van YouTube. Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds MNE. Tickets koop je via artis.nl/felix

De mens als controlfreak

OP ONDERZOEK IN ARTIS

Op donderdag 7 februari onderzoeken we samen met Artis waarom we zulke control freaks zijn. In de Robbenzaal, waar de Californische zeeleeuwen langs de vensters voorbij zwemmen, volgen we een stoomcursus loslaten en beleven we de overweldigende grootsheid van de natuur.

Wij wanen ons de baas op aarde. Van bliksemafleiders tot genetisch gemanipuleerde tomaten: de mens heeft de neiging om de natuurelementen te bedwingen. Tegelijkertijd bewijzen aardbevingen en tsunami's, stijgende zeespiegels en mislukte oogsten dat wij maar een kwetsbaar onderdeeltje zijn van deze planeet. De relatie tussen mens en natuur zit vol met paradoxen.

Felix Meritis en ARTIS slaan de handen ineen met een serie over de mens en de natuur. Deze avond onderzoeken we deze complexe verhouding. Waar komt onze drang om de natuur te beheersen eigenlijk vandaan? En welk effect hebben deze controle-issues? Moeten we de controle los laten, en één worden met de natuur? Of is dat een levensgevaarlijk idee?

Gasten

Jet Bakels is antropoloog. In haar werk onderzoekt zij natuurbeleving en -bescherming, diersymboliek, orale tradities, kunsten en ambachten. In het westen is de natuur onderworpen aan de mens: de bossen zijn om doorheen te wandelen, kastanjes om op te rapen en bloemkolen om op te eten. Jet vraagt zich af of deze relatie nog wel houdbaar is en hoe andere culturen samenleven met de natuur. Langs voorbeelden als de Nederlandse wolf en de Indonesische tijger leren we hoe complex onze verhouding tot de wildernis is.

Jan Boersema is hoogleraar Grondslagen van de Milieuwetenschappen in Leiden en onderzoekt relaties tussen duurzaamheid, natuur, cultuur, wereldbeelden en religie. Hij stelt dat de ecologische crisis in de westerse wereld niet los gezien kan worden van de christelijk-humanistische ideeën over vooruitgang en de natuur. In onze maatschappij wordt het onder controle brengen van natuur gezien als vooruitgang. De laatste decennia beseffen we dat we hierbij de dieren, de natuur en de grenzen van de planeet uit het oog zijn verloren. Maar, stelt Boersema: 'Meer wetenschap en meer technologie gaan ons niet helpen. We hebben een nieuwe religie nodig, of moeten onze oude opnieuw doordenken.'

Moderator Ama van Dantzig is sociaal ondernemer en co-founder van innovatiestudio Dr. Monk, waar ze samen met Lynn Zebeda in 2011 mee startte. Ze woont en werkt in Nederland en Accra (Ghana).

Dit programma is uitverkocht.


Moderne Fabels - de schildpad, de haas, & #hoeteleven

FELIX STRIJKT NEER IN ARTIS

Op vrijdag 30 november stoffen we tijdens de eerste editie de eeuwenoude fabeltraditie af. Want ken je ze nog, de sprookjes en vertellingen van vroeger? De sluwe vos die de ijdele raaf erin luist en hem z'n maaltijd ontfutselt, de gehaaste haas die ingehaald wordt door de slome schildpad. Met platte dierenkarakters, een moraliserend einde en overduidelijk gebonden aan de tijdsgeest, vertellen volksverhalen ons al decennialang wat goed en fout is.

Wat gebeurt er als eeuwenoude fabels worden opgefrist? Wat zouden de fabels van nu onderwijzen? Hoe ziet een moderne versie van de haas en de schildpad eruit, in een tijd van burn-outs en mindfulness? Of het verhaal van de raaf en de vos, in een kapitalistische consumptiemaatschappij? In een verwarrende en snel veranderende wereld kunnen we wel wat nieuwe ouderwetse houvast gebruiken.

Volkskrantcolumnist Aaf Brandt Corstius, schrijver Pepijn Lanen – ook bekend als Faberyayo van de Jeugd van Tegenwoordig - en schrijver Johan Fretz schrijven speciaal voor vanavond een nieuw verhaal. In het ARTIS-Planetarium luister je naar hun voordracht, terwijl bijpassende beelden zich in de koepel om je heen bewegen. Babs Gons presenteert!

Dus leun lekker achterover en ga mee op reis naar een nieuwe wereld vol dierenverhalen met moraal.

Koop je tickets hier: Felix Meritis in Artis


​Felix Nachtcollege in DOKAFelix Meritis is weer op locatie, na Wildeburg, Holland Festival en Sexyland is nu Doka in het Volkshotel aan de beurt met een heus nachtcollege! Journalist Thijs Roes van De Correspondent stond ook in De Felix tent op Wildeburg en komt nu vertellen over de kunst van het hallucineren!

Felix College op Holland Festival Slimmer worden terwijl je eet, dat kan bij het dinercollege en het ontbijtcollege op Holland Festival.

Het Grote Kerstmisverstand

Het Grote Kerstmisverstand

Tot de heropening in 2019 kom je Felix Meritis op verschillende locaties in de stad tegen en we beginnen bij Sociëteit Sexyland.

Datum: 24 december
16:00 - 17:30 (+borrel tot 19:00)
€5 (incl. lidmaatschap €2,50)

Je denkt dat je Kerst kent? Je hebt geen idee. Hoe zat het echt met die onbevlekte ontvangenis? Hoe werden steengrill en gourmet synoniem voor de geboorte van het Christuskind? Waarom is Jezus uit Nazareth in hemelsnaam wit? En welk marketinggenie is verantwoordelijk voor kerstclichés als de o zo onpraktische in-house denneboom, Santa's coca-colaverslaving en de jaarlijkse Sissi en Home Alone-marathon?

Verwacht ontkrachte misverstanden, ontrafelde tradities en een berg indrukwekkende weetjes voor het kerstdiner. Met een fonkelnieuw kerstverhaal, All I Want for Christmas-karaoke, een zeer serieuze sjoel- en quizcompetitie en Cynisch Tekstborduren.

Dresscode: ugly Christmas sweater (of: alleen een strik)

gasten

Basje Boer is schrijver en filmjournalist. Ze publiceert essays en recensies over film en popcultuur in onder meer De Groene Amsterdammer en de Filmkrant. Daarnaast geeft ze inleidingen en lezingen en maakt ze maandelijks de Schokkend Nieuws Podcast over genrefilm. In 2016 verscheen haar roman Bermuda, waarin film een belangrijke rol speelt. Vanmiddag deelt zij de 10 wetten van de kerstfilm met ons.

Janneke Stegeman ontkracht de misverstanden omtrent kerstmis. Zij is Oudtestamenticus en promoveerde zij aan de VU op het proefschrift Decolonizing Jeremiah, over de rol van conflict in de ontwikkeling van religieuze traditie (VU). Ze interesseert zich voor bevrijdingstheologie, postkoloniale theologie en Indecent Theology. In juni 2016 werd zij uitgeroepen tot Theoloog des Vaderlands.

Rashif El Kaoui doet het kerstverhaal. Hij studeerde in 2014 af als Master Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en is sindsdien actief als acteur, rapper, audio-maker en schrijver. In 2016 won hij de El Hizjra Literatuurprijs in de categorie proza. Zijn werk werd eerder gepubliceerd in Das Magazin. Samen met acteur Lucas De Man en fotograaf Ahmet Polat werkt hij aan het project De Man is Lam, over man-zijn anno nu. Hij was te zien in voorstellingen van 't Arsenaal, Het Paleis, fABULEUS, de Monty en KVS. Hij maakt deel uit van het vernieuwde open ensemble van KVS, waar hij reeds speelde in Malcolm X & Odysseus, een zwerver komt thuis. In het seizoen '17-'18 is hij te zien in Drarrie in de nacht (KVS) en JR (FC Bergman/Toneelhuis/NTGent/KVS). Hij doceert welsprekendheid aan de Academie van Mortsel en geeft cursussen 'pitchen' en 'presentatietechnieken voor Fortio/Syntra Bedrijfsopleidingen.


IK WIL EEN KAARTJE KOPEN
Precies 230 jaar na het leggen van de eerste steen is de officiële opdracht gegeven voor de verbouwing

Unieke vondsten in Felix Meritis230 Jaar na het leggen van de eerste steen wordt het monumentale pand Felix Meritis aan de Keizersgracht in Amsterdam grondig verbouwd. De afgelopen 12 weken is het hele pand gestript wat tot enkele bijzondere vondsten heeft geleid, zoals sporen van oude graffiti op de muren van de Tekenzaal en hygiëne instructies uit 1950 aan de muur achter de nu gesloopte bar van de Shaffyzaal.

FELIX OP JE FESTIVAL

FELIX OP JE FESTIVAL: OntbijtcollegesDeze zomer kom je op verschillende festivals onze felix colleges tegen.Na het Holland Festival is nu de beurt aan Wildeburg Festival.

Felix Meritis doet de lichten uit

Verstoppertje spelen in zalen waar Napoleon ooit liep, je naam in gifgroen achterlaten op een monumentale muur of een tantra-workshop volgen. Dat kon allemaal tijdens het Sluitingsfeest in Felix Meritis. NOS op 3 was erbij en maakte een mooie reportage van deze avond.

Wij zijn dicht

Op 29 december sloten wij het pand af met een knallend eindfeest. Tantra in de Love Lounge, backstage verstoppertje, muziek, karaoke en dansen in het donker. Bekijk hier de foto's terug van deze avond. Wil je op de hoogte gehouden worden van de nieuwe plannen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

CLAYDE MENSO BENOEMD TOT DIRECTEUR VAN AMERPODIA

Clayde Menso (40) is met ingang van 1 februari 2017 benoemd tot algemeen directeur van Amerpodia BV, de organisatie waarin De Nieuwe Liefde, Felix Meritis, De Rode Hoed en het Compagnietheater, organisatorisch worden gebundeld. Amerpodia is onderdeel van Amerborgh B.V., eigenaar van deze vier historische gebouwen in Amsterdam.

Met de benoeming van Menso wordt de bundeling van de vier huizen in organisatorische zin geëffectueerd. Naast het vormgeven aan de organisatie gaat hij samen met de bestaande teams inhoud geven aan de plannen en ambities. Menso zat tien jaar lang in de directie van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) waarvan de laatste drie jaar als directeur-bestuurder.

Menso: "Na tien bijzondere en mooie jaren is het tijd voor een nieuwe stap. Ik heb veel zin om aan slag te gaan bij deze unieke podiumcombinatie die een wezenlijk cultureel verschil kan maken in de stad."

Stef Collignon, directeur bij Amerborgh: "Wij zijn blij en trots dat we Clayde aan het roer van onze nieuwe organisatie - Amerpodia - mogen verwelkomen. Clayde heeft een uitstekende reputatie
opgebouwd en kent de cultureel-maatschappelijke wereld in Amsterdam en daarbuiten als weinig
anderen. We zijn ervan overtuigd dat hij De Rode Hoed, het Compagnietheater, De Nieuwe Liefde en het straks gerenoveerde Felix Meritis, een mooie en succesvolle toekomst zal weten te bezorgen."

De Rode Hoed, Felix Meritis, De Nieuwe Liefde en het Compagnietheater zijn vier 'huizen' met elk een eigen identiteit, oorsprong en plaats in Amsterdam, verenigd in Amerpodia B.V.
Amerpodia heeft de ambitie om deze vier 'huizen' verder uit te bouwen tot toonaangevende centra waar kunst, debat en zingeving samenkomen. Waarin tegenstellingen worden overbrugd en nieuwe inzichten ontstaan, zowel op Amsterdams als op nationaal niveau.


Een heleboel 'laatste keren'

Het aftellen is begonnen, nog 60 dagen voordat we de deuren sluiten om met de renovatie te beginnen. Graag nodigen we je uit om (nog) eens langs te komen voor een van onze programma's. Heb je bijvoorbeeld nog nooit bij ons gegeten? Schuif dan aan bij het Felix College. Wil je nog eens door het hele pand heen wandelen, laat je dan muzikaal inspireren tijdens het Brainwave Festival, de perfecte combinatie van muziek, wetenschap en kunst. Ook voor het laatst: onze serie Hokjesdenken. Ditmaal over een onderwerp waar niemand ooit over uitgepraat raakt: De man. En vergeet ten slotte vooral 4 sterren: De recensieshow niet. Hier moet je een keer bij geweest zijn, dan kun je weer overal over meepraten. Meer over onze programma's? Check onze agenda!

(foto: Dorhout-Mees)


ADE; op alle vlakken succesvol

Het Amsterdam Dance Event is dit jaar bezocht door een recordaantal mensen, zegt de organisatie. Zo'n 375.000 bezoekers gingen naar een van de 1000 evenementen.

Felix Meritis was dit jaar weer het hoofdkantoor voor conferenties en netwerkbijeenkomsten tijdens 's werelds grootste clubfestival en conferentie voor elektronische muziek. Van de Sterrenzaal tot de Zuilenzaal en zelfs de Concertzaal en restaurant Ramses. Alles in het pand stond in het teken van ADE. Inmiddels is de rust wedergekeerd en herpakken we onze programmering met vanavond Felix College #38 over ' Hoe humor werkt' .


Het monumentale gebouw Felix Meritis is het kloppende hart tijdens ADE, midden in het UNESCO Werelderfgoed gebied

Felix Meritis is het kloppende hart tijdens ADE

Jaarlijks brengt Amsterdam Dance Event (ADE) honderdduizenden mensen op de been. Maar niet alleen om te dansen: minstens zo belangrijk is de conferentie voor professionals uit de internationale dance-wereld. De conferentie draait om elektronische muziek en alles wat daarmee te maken heeft. Het kloppende hart is het monumentale gebouw Felix Meritis, midden in het UNESCO Werelderfgoed gebied.

Tiësto en Armin

We kunnen gerust zeggen dat dance inmiddels in het DNA van Nederland is genesteld. Vele dj's en producers van Hollandse bodem behoren jaar na jaar tot de top van de wereld. Logisch dus dat het grootste clubfestival van de wereld onze hoofdstad als basis heeft. ADE viert van 19 tot en met 23 oktober 2016 haar eenentwintigste verjaardag. Wat begon als klein evenement voor de dance-industrie is inmiddels uitgegroeid tot hét jaarlijkse ontmoetingsmoment voor de dance-wereld. Het event verwacht 365.000 bezoekers uit alle windstreken. Volgens Richard Zijlma, managing director van ADE, is Amsterdam letterlijk een knooppunt. "Ruim 4.000 vertegenwoordigers van professionele organisaties uit meer dan 75 landen komen naar de conferentie om nieuwe contacten te leggen en deals te sluiten. Eerdere edities bezorgden grote namen al een flinke carrièreboost. Tiësto tekende tijdens ADE zijn allereerste platencontract en Armin van Buuren regelde hier zijn eerste optreden in het buitenland."

Wereldpakhuis

Als Amsterdam tijdens ADE vijf dagen lang in het teken van elektronische muziek staat, is de stad een thuishaven voor internationale dance-liefhebbers en -professionals. Het is tekenend voor het event én voor Amsterdam dat plezier, creativiteit en kennisoverdracht hand in hand gaan met zaken. ADE laat zien dat Amsterdam nog steeds een creatief wereldpakhuis is. De (aantrekkings)kracht van de grachtengordel blijkt uit het feit dat de Keizersgracht met Felix Meritis zo'n centrale plek inneemt. Het is een gouden combinatie: een internationale ontmoetingsplek op een wereldlocatie.

Meer informatie en het programma van ADE

Let op: Restaurant Ramses is vanaf 15 tot en met 23 oktober vanaf 18 uur open.


NRC Live keek samen met uitdagers, sleutelspelers en ervaringsdeskundigen naar het veranderende speelveld van de zorg. Met meer dan 300 deelnemende top professionals en inspirerende sprekers was het een inspirerende dag in Felix Meritis.


''Deze jonge Shaffy's zijn een zegen''

Shaffy Chantant in de regionale dagbladen Noord-Holland

De regionale dagbladen uit Noord-Holland hebben een pagina gewijd aan het programma Shaffy Shantant: Pop-up theater van de nieuwste garde. ''We brengen niet zijn repertoire'', vertelt Tonje Langeveld over de voorstelling van de nieuwste jonge garde Shaffy Chantant. ''We werken in zijn geest.''
Lees hier het artikel terug.

De kaartverkoop gaat snel dus weer er snel bij! Koop hier kaartjes.


over muziek & de zin van het leven

Aan tafel praten we met schrijfster Hanna Bervoets, kunstenares Tinkebell, Meester Bart en hiphoppionier Def P over de grote vragen: Wie ben je? Wat wil je bereiken? Wat is voor jou de zin van het leven? Deze talkshow begint met de simpele vraag: Welk nummer moet er op jouw begrafenis gedraaid worden? Op basis daarvan onderzoeken we allerlei levensvragen. Met liveband The Lock Agreements onder leiding van Nathaniel Klumperbeek en een column van schrijver en filosoof Kasper van Royen.

Presentatie door Jelmer Uitentuis (Politieke Junkies), Jeroen Slot (Medialogica & Zomergasten) en Louis Gauthier (Het Klankcafé, LindaTV & Radio 1).

Koop hier je kaartje.


Felix doet mee aan Open Monumentendag Amsterdam!

Felix Meritis is te bezoeken tijdens de 30e editie van Open Monumentendag. Ook voor de jonge monumentenliefhebber is er een speciaal programma:

  • wanneer za gesloten, zo 10.00-17.00 uur
  • te zien gehele pand
  • te doen juniorgidsen
  • toegang vrije inloop

Kijk voor meer informatie op de website van Open Monumentendag.


Een programmering vol álles wat met crowdfunding bij voordekunst te maken heeft

Gedurende vijf weken huisvest voordekunst zich in Felix Meritis. Tijdens Felix is voordekunst staat het pand drie dagen per week in het teken van crowdfunding in een bepaalde discipline. Je kunt er deelnemen aan workshops, spreekuren met succesvolle makers en professionals uit het veld, feedbacksessies en bovendien is er een theatervoorstelling, tasting, expositie, huiskamerconcert en masterclass.

Ben je van plan om een crowdfunding te starten of gewoon benieuwd naar projecten van (oud-)makers? Schrijf je dan in voor onze activiteiten. Drie dagen per week zijn er voordekunst-evenementen voor (toekomstige) makers en cultuurliefhebbers. Op maandag geven we spreekuren met succesvolle makers, op dinsdag kun je projecten van makers bewonderen en op woensdag kun je deelnemen aan een workshop.

Bekijk het volledige programma hier!


Nieuw pop-up restaurant Ramses in Felix Meritis

Begin juli is het nieuwe pop-up restaurant Ramses geopend op de begane grond van Felix. Ramses is restaurant en huiskamer tegelijk: je kunt komen eten, maar ook bar- of bankhangen. De gerechten op de kaart zijn niet alleen van goede kwaliteit, maar ook lekker en betaalbaar. Doordeweeks kun je al vanaf acht uur 's ochtends terecht voor ontbijt, dus kom gezellig langs!

www.restaurantramses.nl


Het komende half jaar bruist het nog volop in Felix Meritis. Naast een diversiteit aan programma's en de verhuur aan de zakelijke markt, zijn er culinaire noemenswaardigheden in het pand. Van juli t/m december 2016 opent pop-up restaurant 'Ramses' haar deuren. Een plek om elkaar te ontmoeten, van ontbijt tot laat in de avond. Daarnaast gaat Felix Meritis vanaf heden een samenwerking aan met Select Catering. Een cateraar met 30 jaar ervaring in het vak en 'preferred cateraar' van de grote musea in Amsterdam. De benodigde kennis van het pand is daarbij ruimschoots aanwezig. Select Catering speelt in op alle culinaire wensen van de gasten, van een congres diner in de bijzondere Concertzaal tot een walking dinner in de historische Zuilenzaal maar uiteraard ook in de intieme Koepelzaal.


Zomer in Felix

Tijdens de zomermaanden gaan onze deuren dicht voor publiek tot eind augustus. Felix Meritis blijft wel open voor zaalverhuur, met een speciale zomerprijs voor jouw event of vergadering. De eerste weken van juni zijn er nog enkele programma's. Zo hebben we het over muziek op je begrafenis tijdens 'Het Slotakkoord' en bespreken we Emmanuel Levinas, de allerliefste filosoof uit Frankrijk. Daarna is het seizoen toch echt voorbij en blikken we terug op de inspirerende, uitdagende en prikkelende avonden die we achter de rug hebben. Kijk op je gemak vanuit je luie stoel je favoriete Felix-programma terug via ons YouTube kanaal. Ook handig voor als je er eentje gemist hebt!


Mono/poly: Hokjesdenken in de liefde

Een exclusieve relatie is nog steeds de meest voorkomende, maar lang niet meer de enige liefdesverbinding. Een groeiende groep experimenteert met open relaties, driehoeksverhoudingen, is serieel monogaam of schippert daar ergens tussen. De liefdesrelatie is, net als de rest van ons maakbare leven, maatwerk geworden. Maar is deze vrijere liefde een blijvende vervanging voor de monogamie? Of slechts een experimentele fase? Ervaringsdeskundigen vertellen hoe hun onconventionele liefde in de praktijk functioneert. Met een filosoof en een antropoloog kijken we kritisch naar onszelf en deze tijd. Tickets voor deze avond zijn hier verkrijgbaar!


In Felix Meritis klonken afgelopen zaterdag alle 154 sonnetten van William Shakespeare ter ere van zijn 400ste sterfdag. Huub van der Lubbe, Akwasi, Meral Polat, Pierre Bokma, Vincent Icke en vele anderen zongen, rapten en droegen ze voor. Kon je er niet bij zijn? Kijk het hieronder terug:


Felix Meritis ook geschikt voor vergaderingen en intieme bijeenkomsten

Vergaderen tijdens zomermaanden in historische pand op unieke locatie

Vergaderen op een historische locatie in hartje Amsterdam is vergaderen in Felix Meritis. Omdat er in de zomermaanden geen publieksprogrammering is, hebben wij meer beschikbaarheid voor de zakelijke markt. Hier laten wij u graag van profiteren. In het bijzondere en historische pand kunt u in de zomermaanden voor slechts €200,- per dag een ruimte huren. Dit kan zowel in de Sterrenzaal of Koepelzaal voor een intieme sessie als voor een seminar in de Teekenzaal met uitzicht op de Keizersgracht.

Uiteraard zijn verschillende horecamogelijkheden bespreekbaar. Zo kunt u naar wens bijvoorbeeld een koffiearrangement, zomerse lunch of borrel erbij reserveren.

Felix Meritis is vooral bekend als locatie voor productpresentaties, feesten, diners en congressen. Middels deze zomerse actie bieden we u graag de mogelijkheid kennis te maken met dit bijzondere pand op een uitstekende locatie.

Voor meer informatie en reserveringen kunt u contact opnemen met onze afdeling Sales & Events.

Voorwaarden Sterrenzaal, Koepelzaal en Teekenzaal.

•Deze actie is geldig van 4 juli t/m 26 augustus 2016.

•Deze actie is geldig van 8 tot 80 personen.

•Genoemd tarief geldt op werkdagen van 9.00 – 17.30u. Andere tijden zijn in overleg mogelijk.

•Tarief geldt voor gebruik van de Sterrenzaal, Koepelzaal en Teekenzaal. In ons locatieboek (LINK) vindt u meer informatie over deze ruimtes.

•Genoemd tarief is exclusief BTW.

•Standaard theater- of vergaderopstelling is inclusief.

•Standaard Av-set is inclusief (verschillen per ruimte). Extra benodigde faciliteiten worden gefactureerd.

•Technicus is niet inclusief. Indien u technische ondersteuning wenst of dit door Felix Meritis in een later stadium noodzakelijk wordt geacht, wordt dit doorberekend.

•Catering kan verzorgd worden (meebrengen van eigen catering is niet toegestaan). Zie de banquetingmap voor mogelijkheden.

•Bijkomende personeelskosten zijn exclusief.


Shakespeare's Sonnettenfestival

Voor het eerst in Nederland zijn ALLE 154 SONNETTEN VAN SHAKESPEARE in verschillende vormen te beluisteren door het hele gebouw.

Voordrachten door Hadewych Minis, Job Cohen, Meral Polat Pierre Bokma, Akwasi, Huub van der Lubbe, Frans van Deursen, Marc Pantus, Thomas de Bres, Arie van der Krogt, Vincent Icke, Maud van Hauwaert, Sharon Gesthuizen, Ingmar Heytze, Charlotte van den Broeck en vele anderen.

Je hoort ze op het podium, op de WC, in de diepste donkerste krochten van het pand en helemaal bovenin. Soms gezongen, soms gefluisterd, soms gerapt en soms gesproken. Er zijn workshops, er zijn visuals, er is livemuziek. Er zijn beschouwingen, analyses, lezingen, surprise acts en balkonscènes. Verder zijn er workshops sonnetten schrijven, voordragen of vertalen.

Kortom: we geven je in vier uur tijd de complete Shakespeare-experience. Kaarten zijn verkrijgbaar via felixmeritis.nl/shakespeare


Uitzicht over de hele stad vanaf het observatorium

Iedere week zet GreaterVenues unieke evenementenlocaties in het zonnetje. Deze week - om te vieren dat het lente is - presenteerden zij de top5 van locaties met bijzondere dakterrassen en het Observatorium van Felix Meritis zit er bij!

In het hart van de Amsterdamse grachtengordel, aan de Keizersgracht, ligt het monumentale pand Felix Meritis. De meesten kennen deze locatie wel van de stijlvolle Concertzaal, de Zuilenzaal of de Shaffyzaal – vernoemd naar Ramses Shaffy die hier in de jaren '60 dagelijks te vinden was. Maar minder mensen kennen het Observatorium, op de nok van het pand. Hier ligt een mooi verzorgd dakterras met een waanzinnige uitzicht over de stad, dat geschikt is voor groepen tot 25 personen. De Westertoren, het Rijksmuseum, Centraal Station en de nieuwe hoogbouw in Noord liggen aan je voeten!

Bekijk het observatorium hier in 360 graden!

Lees het hele artikel op GreaterVenues.


Jouw event in Felix Meritis?Partijen zoals Nike, VUMC, L'Oreal, NTR, Allen & Overy, StopAids en Egon gingen je al voor. Ben jij op zoek naar een historische locatie met allure, op een bijzondere plek in hartje Amsterdam? Organiseer je event dan in het oude Felix Meritis waar de bijzondere ambiance zorgt voor een onvergetelijke ervaring.

Felix Meritis officiële trouwlocatie

Goed nieuws voor iedereen die wil trouwen in hartje Amsterdam! Felix Meritis is benoemd tot Huis der Gemeenten, in stadsdeel Centrum, en is daarmee een officiële trouwlocatie geworden. De diverse ruimtes lenen zich perfect voor een bruiloft, van ceremonie tot diner en feest.

Maak een afspraak met afdeling Sales & Events om de mogelijkheden te bespreken.


Aanstaande donderdag (18 februari) presenteren onze collega's van Sales & Events ons bijzondere pand ' Felix Meritis' en broerlief ' De Nieuwe Liefde'. Dit onder het label 'Unique Venues of Amsterdam'. De EvenementenContact beurs is een zakelijke netwerkdag in de evenementen industrie. Naast een gevarieerd aanbod van exposanten zijn er ook lezingen en workshops te volgen. Unique Venues of Amsterdam is een samenwerkingsverband en heeft ten doel alle bijzondere locaties van Amsterdam op overzichtelijke wijze onder de aandacht te brengen, bij zowel de binnenlandse als buitenlandse evenementenbranche.

De toegang tot dit event is gratis en kaartjes kunnen hier besteld worden.


Week van de Euthanasie wordt aanstaande zondag geopend in Felix Meritis met de premiere van een indrukwekkende documentaire. Dit jaar is het 15 jaar geleden dat de euthanasiewet werd aangenomen. Mede om die reden maakte journalist Nan Rosens, in opdracht van de NVVE, een documentaire waarbij wordt stilgestaan bij de dilemma's en controverses rondom de euthanasiewetgeving. Na de premiere volgt een debat met deskundigen over de toekomst van de euthanasiewet. Dinsdag 16 februari wordt de documentaire uitgezonden om 22.55 uur op NPO 2. Meer informatie op: https://www.nvve.nl/weekvan/


De afgelopen week was er bijzonder veel reuring in ons gebouw. Zo bracht Uitgeverij Hollands Diep begin deze week een prachtig eerbetoon aan Joost Zwagerman ter gelegenheid van het verschijnen van zijn laatste voltooide werk, de dichtbundel Wakend over God. ICI Paris XL toverde de Concertzaal helemaal om tot een roze / groene jungle terwijl Nike 150 sportieve vrouwen het pand binnen haalde. Mart Smeets & Leo Blokhuis gaven muziekles in de Shaffyzaal tijdens For the record live!Unieke evenementenlocatie wordt in 2017 volledig gerenoveerd

 Felix Meritis nóg een heel jaar beschikbaar voor de zakelijke markt

Nog een heel jaar beschikbaar
Ook in 2016 blijft Felix Meritis, onder de naam Felix in de Steigers, het gehele jaar beschikbaar voor (zakelijke) events, congressen en bijeenkomsten. Aan het begin van 2017 zullen de bouwvakkers hun intrede doen, gaan heuse steigers tegen de markante gevel en worden de grote houten entreedeuren voor ongeveer een jaar gesloten. Alles ten behoeve van een grootse renovatie zodat het 'Huis der Verlichting' vanaf 2018 de zakelijke markt en het publiek weer kan ontvangen voor diverse doeleinden.

Zeven ruimtes, voor ieder wat wils
De Neoclassistische façade van Felix Meritis doet misschien anders verwachten, maar het markante pand heeft veel verborgen parels die zelfs reiken tot aan de Prinsengracht. De zeven ruimtes die voor verhuur beschikbaar zijn, hebben allen een eigen identiteit, een eigen sfeer. Zodat er voor elk event een geschikte ruimte aanwezig is, passend bij het DNA van het bedrijf.

Denk aan de karakteristieke Zuilenzaal, die zeer geschikt is voor debatten, presentaties en congressen. Of de Concertzaal - ooit een geliefde plek van Napoleon Bonaparte - die bedrijfsfeesten en presentaties naar een heel ander niveau tilt. Hetzelfde geldt voor de daarboven gelegen intiemere Shaffyzaal die zijn naam dankt aan Ramses Shaffy, Liesbeth List en Freek de Jonge. Zij waren er in de jaren '60 dagelijks te vinden. Als letterlijke kroon op de locatie is zelfs het dakterras, met adembenemend uitzicht over de hele stad, beschikbaar voor verhuur. Een zeer inspirerende plek voor een brainstorm, vergadering of een intieme borrel.

Compleet: van de magische entree tot aan catering in eigen huis

Een monumentaal gebouw aan de grachtengordel van Amsterdam met een indrukwekkende geschiedenis en een bestaansrecht dat altijd samenhing met ontmoetingen. Een ontdekkingstocht op zich, waar een ieder een geschikte ruimte voor zijn event zal vinden. Zelfs de trappenstelsels worden ingezet voor fotoshoots vanwege het rauwe karakter en de charmante sfeer. Er is voor de opdrachtgever aan alles gedacht: van de magische entree tot aan passende catering uit eigen huis of van toeleveranciers. Een complete locatie waar alleen nog het event in plaats hoeft te vinden.

Letterlijk in de steigers

Goed nieuws! Felix in de Steigers kan dus tot en met eind 2016 geboekt worden voor elke gelegenheid. Het sales & events team heet de markt welkom om nu nog haar kans te pakken en gebruik te maken van het oorspronkelijke Felix Meritis, voordat het pand letterlijk in de steigers gaat.


Felix CollegeSlimmer worden terwijl je eet – dat kan bij het wekelijkse Felix College. Na een aanschuifdiner gekookt door restaurant Staets word je verrast door een boeiende spreker uit de literatuur, wetenschap, kunst, politiek, sport, religie of journalistiek. Een fascinerende ontdekking, een misvatting over hun vakgebied, een heimelijke hobby, of hun ongezouten mening over een publieke zaak. Het college duurt een half uur, daarna kun je napraten met elkaar en de spreker. Na negentig minuten sta je weer buiten, zowel geestelijk als lichamelijk gevoed.

Het Kunsthart van Nederland - Welke kunst heeft bestaansrecht? Vanavond zie je twee aktes van de humoristische voorstelling Kunsthart. Daarna volgt een gesprek waarin een theatermaker, een opiniemaker en een politicus onder leiding van Justin Waerts van School of Life met elkaar en ons (het publiek) in gesprek treden over de onderwerpen uit de voorstelling. Een discussie met een filosofische draad.

Open Monumentendag in Felix Meritis

Tijdens Open Monumentendag Amsterdam krijgt u 12 en 13 september van 10.00 - 17.00 de kans om het andere Amsterdam te ontdekken. De monumenten die deelnemen staan door de hele stad verspreid. Een unieke kans dus om het andere Amsterdam te ontdekken! Felix Meritis gooit op zondag 13 september de deuren open. Heb je altijd al ons dak op gewild? Dit is je kans! Meer informatie op www.openmonumentendag.nl.


Win kaarten voor MTV Presents: Lost Frequencies Na de remix van het nummer Are You With Me was het gedaan met de rust voor de 22-jarige DJ en producer Felix De Laet, oftewel Lost Frequencies. De track kwam in 2014 op nummer tien van de Ultratop 50 binnen. De Laet kon rekenen op internationaal succes want al snel bereikte Are You With Me de eerste plaats in Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk en Zweden. Ook Spaanse, Franse, Britse, Nederlandse, Zweedse en Deense hitlijsten moesten eraan geloven.

Je eigen evenement bij Felix in de Steigers

Wat dacht je van een walking dinner in de prachtige Zuilenzaal? Een intieme borrel op hèt Observatorium van Amsterdam? Of een productpresentatie in de sfeervolle Shaffyzaal? In ons monumentale pand vind je voor elke gelegenheid de juiste ruimte. Kijk hier voor de mogelijkheden.


Op zondag 3 mei vindt in Felix Meritis het Festival der Wetenschappen van De Nieuwe Universiteit plaats. Het festival draagt de ondertitel 'ReThinking Academia' en bestaat uit lezingen, workshops en paneldiscussies over de rol van de universiteit in de samenleving, diversiteit en burgerlijke ongehoorzaamheid. Deze thema's zullen onder andere door hoogleraar Ad Verbrugge worden belicht.

Meer informatie over het programma is te vinden op de website en de facebookpagina van De Nieuwe Universiteit. Het Festival is toegankelijk op donatiebasis. Aanmelding is verplicht door middel van een e-mail aan DNUfestival@gmail.com.Frans van Deursen werd geraakt door de woorden van dichter Leo Vroman en zette ze met behulp van een bevriende muzikanten als Michiel Borstlap, Bertolf, Jeroen Zijlstra, Henk Hofstede, Theo Nijland, Paul de Munnik en Daniël Lohues op muziek. Dit leidde tot de prachtige CD 'De Vogel in mijn Borst' die op 9 april ten gehore werd gebracht in de Concertzaal van Felix Meritis. Je kunt het concert hier terugkijken.


Nieuwe expositie

Vanaf 2 mei kun je een nieuwe expositie bekijken in de Voorkamer van Felix in de Steigers. Ditmaal een expositie van Elise Iterson. Deze kunstenares maakt tekeningen en illustraties die vaak over eten gaan. Zo ook tijdens deze expositie waar zij onder andere scenes in Amsterdamse restaurants tentoonstelt.


Kom eten bij Restaurant Staets

Afgelopen weekend sloot restaurant Foyer haar deuren. De horeca in Felix Meritis wordt straks ingevuld door restaurant Staets. Vanaf 3 april is het restaurant geopend en kan je voor een lekkere lunch of diner terecht in deze culinaire huiskamer van Felix in de Steigers.


StreamingHeb je niet op tijd een kaartje kunnen bemachtigen voor een programma? Geen zorgen, een aantal programma's wordt gestreamd op de website. Hierdoor kan je in alle rust het programma (terug)kijken. Houd onze website en Facebook in de gaten voor de desbetreffende programma's. Het programma 'De Romantiek van de Selfie Generatie' kun je hieronder terugzien.

Dutch PR AwardsWij zijn trots dat de Dutch PR Awards Felix Meritis als locatie heeft gekozen voor hun event op 2 juli. Op deze dag worden de vakprijzen voor de PR- en communicatiebranche uitgereikt aan PR-cases die in hun categorie het beste bewezen resultaat hebben bereikt. Meer informatie: www.dutchprawards.nl

We zijn open!

We zijn officieel geopend! Vrijdag 20 maart was onze Housewarming. Met ruim 2000 bezoekers en optredens van onder andere Eefje de Visser, Gallowstreet Brassband en danscollectief ICKamsterdam is Felix in de Steigers ingeluid. Benieuwd naar foto's van de Housewarming? Bekijk ze hier.


Pink Pony ExpressTijdens de gehele periode van Felix in de Steigers zijn er in de Voorkamer wisselende exposities te zien. De eerste is Golden Rock van Pink Pony Express, waarin ze een voorstel doen om Caribisch Nederland toe te voegen aan Madurodam. De expositie is gratis te bezoeken van 20 maart tot 26 april tijdens de openingsuren van de receptie.
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!