Het pand is toe aan renovatie. En dat zie je. De traptreden zijn uitgesleten, hier en daar bladdert de verf van de muren. Dat geeft het gebouw z'n charme. Momenteel vindt er een renovatie plaats en wordt het pand in z'n oorspronkelijke staat teruggebracht. In het voorjaar van 2020 openen we de deuren van het nieuwe Felix Meritis.

Stichting Felix Meritis is opgericht op 22 maart 2018 en statutair gevestigd in Amsterdam.


Het bestuur van de stichting bestaat uit:

Gerrard Boot, voorzitter

Benien van Berkel, secretaris

Rashid Azimullah, penningmeester

Carolijn Borgdorff

Anahita Farokhi

Michiel van Schooten

De (neven)activiteiten van de bestuursleden vindt u hier.


De stichting heeft geen personeel in dienst. De bestuurders ontvangen geen beloning voor hun werkzaamheden. Zij hebben wel recht op vergoeding van de door hen in de uitoefening van hun functie gemaakt kosten.

De stichting is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder dossiernummer 71215832.

Keizersgracht 324, 1016 EZ Amsterdam, (020) 627 94 77

Stichting Felix Meritis heeft een culturele ANBI status

RSIN/fiscaal nummer 858626974


Beleidsplan Stichting Felix Meritis 2018-2022

Jaarverslag-2018-Stichting-Felix-Meritis

Felix Meritis, als onderdeel van Amerpodia, is regelmatig op zoek naar enthousiaste, bevlogen en inspirerende medewerkers.

Wil jij werken in een team van betrokken en gepassioneerde mensen op unieke locaties met een rijke geschiedenis en historie kijk dan op www.amerpodia.nl/vacatures voor al onze openstaande vacatures en stageplekken.

Het gebouw is een monument van de Verlichting - een intellectuele stroming in de 17e en 18e eeuw. Verlichtingsdenkers zetten zich af tegen de kerk en de autoriteiten. Zij wilden de samenleving opnieuw inrichten. Felix Meritis was een plek waar mensen muziek luisterden en discussieerden over kunst, cultuur en wetenschappen.

Feiten & cijfers over het gebouw:

  • De voorgevel bestaat uit enorme Korinthische halfzuilen. Dit is kenmerkend voor de stijl van het neoclassicisme - een bouwstijl die zich laat inspireren door de oude Grieken en Romeinen.
  • In vijf gebeeldhouwde reliëfs zie je de onderdelen van het genootschap Felix Meritis terug: beeldende kunst en bouwkunst, letterkunde, handel, natuurwetenschappen en muziek.
  • Het centrale trappenhuis, de ovalen concertzaal en het koepeldak herinneren aan het oorspronkelijke 18e-eeuwse interieur. Het trappenhuis is in 2006 opgeknapt.

Amerpodia is een onderneming van Amerborgh International N.V., actief op divers gebied. Belangrijk zijn de activiteiten van Amerborgh in kunst en cultuur, waaronder de musical Soldaat van Oranje, fotoproject Streets of the World en het Haagse Festival Classique. Amerborgh heeft sinds kort ook een viertal podia in bezit. De Rode Hoed, Felix Meritis, De Nieuwe Liefde en het Compagnietheater zijn vier 'huizen' met elk een eigen identiteit, oorsprong en plaats in de stad Amsterdam.

De Rode Hoed is door Huub Oosterhuis opgericht als centrum voor religie, zingeving en poëzie en verlegde de aandacht naar het maatschappelijk debat. De Rode Hoed heeft zich ontwikkeld tot een breed geprogrammeerd onafhankelijk cultureel debatcentrum, dat ook vaak dient als podium voor televisie-programma's. De Rode Hoed is gevestigd in een monumentaal pand aan de Keizersgracht in Amsterdam.

Felix Meritis, ook aan de Keizersgracht, is in 1788 door de gegoede burgers van Amsterdam opgericht als 'monument van de Verlichting'. Het gebouw heeft sindsdien meerdere functies en vele bewoners gehad. Dat is inmiddels aan het gebouw te zien. Per 2017 zal daarom een ingrijpende renovatie starten waarna in de loop van 2018 Felix Meritis opnieuw dienst kan doen als 'huis der verlichting'. Felix Meritis heeft tot eind 2016 nog een drukke agenda met programma's op het gebied van maatschappij, muziek en filosofie. Bekend is bijvoorbeeld de serie Felix Colleges.

De Nieuwe Liefde, gevestigd aan de Da Costakade is een centrum voor debat, bezinning en poëzie. Sinds februari 2011 presenteert De Nieuwe Liefde publieksprogramma's van ethische, filosofische, politieke en sociaal-maatschappelijke aard. Het wil een huis zijn voor 'bezield verband', waar beschaving opnieuw inhoud krijgt boven de chaos uit. Het biedt ook een podium aan poëzie, muziek en theater. Vanuit het Nieuwe Liefde Leerhuis wordt verdieping en interactie op het gebied van liturgische vernieuwing, bijbel en tradities geboden, zoals dat de afgelopen vijftig jaar is gegroeid en onder woorden gebracht door Huub Oosterhuis.

Het Compagnietheater aan Kloveniersburgwal heeft altijd (on)bekend podiumtalent de gelegenheid gegeven om vlieguren te maken. Vroeger met huisgezelschap de Theatercompagnie van Theu Boermans, en tegenwoordig voor een rijke mix aan bespelers, waaronder veel jonge makers: van muziektheater tot exposities, van culturele ontvangsten tot jeugdvoorstellingen. Ook als Amsterdams huistheater van het Nationale Toneel en als thuisbasis voor diverse festivals – profileert het Compagnietheater zich als een huis vol talent.

Alle vier de huizen hebben tevens uitstekende faciliteiten en mogelijkheden voor presentaties, vergaderingen, recepties, seminars, congressen en radio/televisie opnames.

De ambitie van Amerpodia is om deze vier bijzondere huizen een nog steviger positie in het maatschappelijke en culturele leven van Amsterdam te geven. Door een samenwerkende organisatie te ontwikkelen waarin ieder van deze huizen, met behoud van eigen identiteit en uitstraling, gebruik maakt van elkaars know-how, creativiteit, capaciteiten en netwerken. Het doel daarvan is om de podia krachtiger en financieel onafhankelijk te maken.

1788 het gebouw Felix Meritis wordt ingewijd door gegoede burgers uit de stad. De naam betekent 'gelukkig door verdiensten'. In Felix Meritis worden vooral concerten, literaire bijeenkomsten en debatten gehouden.

1889 drukkerij Holdert & Co. koopt het gebouw en verandert het interieur.

1945 na de oorlog neemt de Communistische Partij van Nederland haar intrek in Felix Meritis. Het dagblad De Waarheid rolt hier jarenlang van de persen.

1960 tijdens de tijd van Provo en flower power wordt het gebouw een cultuurpaleis onder de naam Shaffy Theater. Er worden experimentele dans-, toneel- en muziekvoorstellingen opgevoerd, onder meer door Ramses Shaffy, Liesbeth List en Freek de Jonge.

1988 de Stichting Felix Meritis zet in het pand een Europees Centrum voor Kunst en Wetenschappen op.

2013 Felix Meritis viert zijn 225-jarig bestaan.

2014 Foam geeft een half jaar invulling aan het pand onder de naam Felix & Foam.

2015 Felix Meritis wordt overgenomen door Amerborgh, de beheermaatschappij van ondernemer en filantroop Alex Mulder. Van maart t/m december 2016 is er een afwisselend cultureel programma in het oude pand, onder de naam Felix in de Steigers. Daarnaast kunnen de zalen gehuurd worden voor zowel zakelijke als particuliere bijeenkomsten. Begin 2017 start de renovatie.

Kijk hier voor de ticketvoorwaarden

Felix in de Steigers
Keizersgracht 324
1016 EZ Amsterdam

Tel: 020 627 94 77
Mail: info@felix-meritis.nl

Sales & Events
Tel: 020 627 94 77
Mail: sales@felix-meritis.nl

Bereikbaarheid

Het pand is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer: met tram 1, 2, 5, 13 of 17 (5 min. loopafstand) bent u binnen 10 minuten op Amsterdam Centraal Station.

Parkeren

Felix heeft geen eigen parkeergelegenheid. Betaalde parkeermogelijkheden zijn er aan de voorkant (Keizersgracht) of achterkant (Prinsengracht) van het pand. Op 10 minuten loop afstand bevindt zich Q-park Marnixstraat waar u gebruik van kunt maken.

Minder validen

Er is een lift in het pand aanwezig, deze gaat echter maar tot de derde etage. Houdt u hier rekening mee bij uw bezoek. Bij twijfel kunt u het best voor uw bezoek contact met ons opnemen.

Algemene bezoekersvoorwaarden

 
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!